Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Inter Club Albania | October 3, 2022

Scroll to top

Top

376 views
13225036_1096698060373739_2061045901_o

SPECIALE – “Superliga eshte e pabesueshme: ja 5 super avantazhet qe do te kene klubet themeluese!”

SPECIALE – “Superliga eshte e pabesueshme: ja 5 super avantazhet qe do te kene klubet themeluese!”
Inter Club Staff

Lindja e Superligës, si pasojë te parë, do të ketë atë të varfërimit të Uefa-s nga pikëpamja e të drejtave të televizionit, me kupat evropiane të hijezuara fiziologjikisht nga konkursi i ri.

Corriere dello Sport thekson të paktën 5 avantazhe për pjesëmarrësit në ESL, një marrëveshje totale me nje vlerë te frikshme prej 4 miliardë euro:

1) Te ndahet direkt ndermjet 20 klubeve nje torte qe sot UEFA e ndan ndermjet 45 klubeve ne Champions LEague dhe 48 klubeve ne Europa League me mekanizma te vecante dhe ekuilibra ekonomik dhe gjeopolitik.

2) Te merren 3.5 miliardë si një “divident” hyrje që do të ndahet midis klubeve themeluese: projekti që kemi parë supozon 4 grupe, me gjashtë klubet e para që do të marrin (për projektet e infrastrukturës por gjithashtu – thonë disa zera te ligj – për të zvogëluar borxhe) 350 milion euro secili, katër do të marrin 225 ndërsa dy do të kenë 112.5 dhe tre do të duhet të “vendosen” për 100 milion.”

As it happened: European Super League threatens to shake up football's 'beautiful game'

3) Të kesh një vend të garantuar në turneun më të madh evropian, duke planifikuar kështu të ardhura të caktuara dhe të parashikueshme, falë shpërndarjes së të drejtave televizive me një pjesë të madhe fikse dhe të tjerave të lidhura me rezultatet;

4) Te merret pjesë në zgjerimin e ardhshëm të tortës, e mundur falë një formati të përqendruar te klubet e fuqishme, me ndeshje të nivelit të lartë sepse do të kemi përplasje të drejtpërdrejta çdo javë midis emrave të mëdhenj në futbollin evropian dhe kjo do të ketë një efekt në vlerën të të drejtave të ardhshme televizive;

5) Siguria e të luajturit (në grupe me 10 ekipe) të paktën 18 ndeshje, nga të cilat 9 janë lojëra në shtëpi me të ardhura relative.

Një klub mund të fitojë në një sezon nga një maksimum prej gati 300 milion (tre herë më shumë se fituesi i Kampionëve aktual) në një minimum prej 135 milion.

Super League është lartësimi i një çekuilibri tashmë ekzistues midis klubeve të pasura dhe klubeve më pak të pasura.

Sidoqoftë, një distancë u zgjerua në vitet e fundit edhe për shkak të Uefa FFP. Dhe per kete UEFA natyrisht nuk eshte pa faj.

© Ndalohet riprodhimi i lajmeve pa lejen e Inter Club Albania.